Sarajevo za bogate i Sarajevo za siromašne

Izvještaj sa građanske javne rasprave o problemima Gradske deponije “Smiljevići”
 

Sinoć je u prostorijama MZ Alipašin Most I održana građanska javna rasprava o problemima i rješenjima za Gradsku deponiju “Smiljevići”, koja niz godina ugrožava zdravlje destina hiljada stanovnika okolnih naselja.

Nažalost, osim nekolicine prisutnih državnih službenika Zavoda za zaštitu zdravlja Kantona Sarajevo, općine Novi Grad i dvoje uposlenika Rada, niko od mnogobrojnih pozvanih predstavnika vlasti i čelnika nadležnih institucija nije došao na javnu raspravu.

Bili su pozvani, a nisu se pojavili: premijer Kantona Adem Zolj i resorni ministri, Lukić i Hasanspahić, Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju, Selim Babić, direktor KJKP “Rad”, Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, itd.

Na početku javne rasprave, prezentirano je stanje deponije i rezultati niza međunarodnih studija o utjecaju deponija na zdravlje okolnih stanovnika.

Kriminalna aljkavost nadležnih institucija

 
Iako postrojenje procjednih voda deponije nikada nije ni proradilo, iako je sistem za prikupljanje i eliminaciju deponijskog gasa potpuno prestao da radi još 2013. godine, sve to nije smetalo Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da deponiji "Smiljevići" 2013. izda okolinsku dozvolu, niti federalnu inspekciju da svo vrijeme bez ikakvih sankcija toleriše rad deponije koja nikada nije ispoštovala uslove i rokove propisane okolinskom dozvolom.

Nakon što su se građani koji žive u okolini deponije, zbog nepodnošljivog, iritirajućeg i otrovnog smrada počeli da bune, 28. augusta 2018. na teren izlazi, umjesto nadležne federalne, nenadležna kantonalna inspekcija, koja je konstatovala da “nije primijećen smrad osim uobičajenog na deponiji”, ne navodeći da niti jedan od uslova navedenih u okolišnoj dozvoli nije ispoštovan. Istoga dana, rekordno brzo nakon nalaza inspektora, oglašavaju se KJKP “Rad” i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona objavljujući da se “na deponiji otpad odlaže na sanitaran način”, iako su i jedni i drugi, u brojnim izvještajima tvrdili upravo suprotno.
 

Elita je važnija od svih nas


Za razne potrebe rezidencijalnih naselja u kojima stanuju ili se odmaraju naše političke elite, poput Poljina ili apartmanskog naselja na Bjelašnici, preko noći se pronalaze višemilionska sredstva iz budžeta, gdje složno učestvuju i općine i Kanton i institucije Kantona. Istovremeno, u Kantonalnom planu zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kojeg je u oktobru 2017. usvojila Skupština Kantona, predviđeno je da “zbog nedostatka finansija”, obnova vitalnih funkcija deponije, zbog kojih je ugroženo zdravlje i životi desetina hilijada stanovnika naselja oko deponije čeka na višegodišnje procedure “dodjele grant sredstava od EU fondova”.

Dok projekti iz budžeta finansirane izgradnje u luksuznim rezidencijalnim naseljima političih elita se realizuju munjevitom brzinom, obnova deponije traje godinama obilježena prebacivanjem odgovornosti, sporim izvođačima, itd.

Zahtjevi građana


S obzirom da je deponiji istekla okolinska dozvola, KJKP “Rad” je 13. septembra 2018. Federalnom ministarstvu okoliša i turizma uputio zahtjev za njenu obnovu. 

Građani su sinoć bili jedinstveni u zahtjevima da uslovi propisani u novoj okolinskoj dozvoli MORAJU biti u skladu sa odredbama Direktive EU o odlagalištima otpada, uz vrlo strog monitoring emisija gasova i procjednih voda deponije, s obzirom da neposrednoj blizini deponije stanuje veliki broj stanovnika i da već četvero djece iz neposredne blizine boluje od aplastične anemije čiji je uzrok zagađenje.
Također, za sve neophodne radove koje treba uraditi na deponiji, da bi ona prestala da ugrožava zdravlje stanovnika, potrebno je da nadležne institucije definišu hitne rokove i odrede lica odgovorna za njihovo izvršavanje.

Građanska inicijativa za uređenje Gradske deponije “Smiljevići”

udruženje “Eko akcija”

Izvještaj sa građanske javne rasprave o problemima Gradske deponije “Smiljevići”
28/09/2018