Kanalizacija sa Bjelašnice uzročnik zagađenja Vrela Bosne?

Nakon tužnih i alarmantnih vijesti o pronalasku bakterija u vodi na Vrelu Bosne zaputili smo se na Igman da pokušamo pronaći mjesto izlijevanja kanalizacije koje je anonimni planinar snimio prošle zime.

Nije trebalo dugo tragati, jer izvori vode na Igmanu su rijetki, a u blizini same trase kanalizacije koja vodi od Babinog dola do Hadžića je samo jedan, poznat među planinarima i označen na kartama kao vrelo Radava. Nekih 20 metara dalje je i trasa kanalizacije koju je lako bilo pronaći po neugodnom mirisu koji se širio kroz šumu. Ako je suditi po stanju poklopaca šahtova, koje možete vidjeti na priloženim fotografijama, o kanalizaciji se niko ne brine. Na par mjesta je ostao smrdljivi trag, vjerovatno nastao izlijevanjem otpadnih voda iz šahta za vrijeme prošlih velikih kiša.

Male su šanse da je ovo jedino mjesto na kojem se kanalizacija izlijeva u okolni prostor.
Kakve su moguće posljedice po izvore pitke vode grada Sarajeva u ovom trenutku je moguće samo nagađati.

Otkud kanalizacija na Igmanu?

Prilikom gradnje olimpijskih objekata za zimske olimpijske igre 1984. godine, istraživanja su pokazala da oborinske vode sa dijelova Igmana i Bjelašnice na kojima su se nalazila olimpijska borilišta vrlo brzo završe na Vrelu Bosne. Da bi se spriječilo zagađenje voda Vrela Bosne u čijoj neposrednoj blizini se nalaze i izvorišta vode iz kojih se najvećim dijelom snabdijeva Sarajevo napravljena je kanalizacija za otpadne vode hotela na Igmanu i Bjelašnici koja je sprovedena od Babinog Dola do Hadžića i koja je trebala da spriječi miješanje otpadnih voda sa pitkom vodom.

Eko akcija
31/05/2010