Objavljen je Indeks okolišne učinkovitosti za 2018. - Bosna i Hercegovina na 158. mjestu na listi od 180 zemalja

Upravo je objavljen Indeks okolišne učinkovitosti gdje je Bosna i Hercegovina zauzela 158. mjesto na listi od 180 zemalja. Ubjedljivo smo najlošije ocijenjena zemlja u Evropi, sljedeća najgora plasirana - Moldavija, nalazi se na 112. mjestu. Kad su u pitanju zemlje regiona, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska 41., Crna Gora 65., Makedonija 68, Srbija na 84..

Indeks okolišne učinkovitosti izračunavaju i svake dvije godine objavljuju univerziteti Yale i Columbia u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom. 180 zemalja se ocjenjuje unutar deset tematskih cjelina, korištenjem 24 indikatora koji zajedno daju ocjenu učinkovitosti politika u oblastima utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje i vitalnosti ekosistema.

Ovo je ujedno i ocjena katastrofalnog učinka rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u našoj zemlji - entitetskih ministrica okoliša Đapo i Golić i njihovih prethodnika, a onda i nižih nivoa vlasti. Okolišna politika u BiH služi isključivo interesima finansijskih i političkih elita, za koje je okoliš samo izvor zarade. U tome uživaju i podršku međunarodnih organizacija i institucija koje i same u pozadini lobiraju za nekontrolisanu eksploataciju resursa, dok nizom propalih projekata daju alibi domaćim akterima za destruktivne odluke.

Eko akcija
26/01/2018